1 June 2015

Process

Edellisissä kirjoituksissa esittelin animaation ja kansion. Voisin vielä avata hieman prosessia enemmän, koska ehkä kiinnostavampaa tietää miksi olen tehnyt nuo työt kuin että miltä ne näyttävät.

Koko homma lähti liikkeelle keräilyideasta tai oikeastaan siitä kuinka aloin tänne tullessani keräilemään kaikenlaista lippulappusta ympärilleni. Julisteita, flayereita, lehtiä. Koska näin kaiken jotenkin erilaisena ja uutena, vaikka ei graafinen suunnittelu täällä mitenkään erilaista Suomeen verrattuna ole.

Toinen asia minkä huomasin, että aloin taas inspiroitumaan ympäröivästä kaupungista ja sen yksityiskohdista. Kaikki uudessa kaupungissa viehätti, joka innosti valokuvaamaan ja piirtämään tavallista enemmän. Stressitön alkuaika täällä antoi myös aikaa levätä ja sen myötä ajatus kirkastui ja uusia ideoita alkoi tulvia.

Piirtämisestä vielä. Meillä oli joka viikko sketching -kurssi eri lokaatioissa. Käytännössä sama kuin Artsissa/taikissa ekana vuonna käsivarapiirrustus. Olin aluksi vähän epäileväinen, että tarvitsenko taas tällaisen kurssin ja olisinko voinut ottaa jotain muuta tilalle. Valinta osoittautuikin ihan oikeaksi, koska huomasin että sain taas jotain uutta irti piirtämisestä ja luonnostelusta. Opettaja oli todella kannustava ja innoissaan 'tyypillisestä suomalaisesta tavastani piirtää' (?) ja antoi rakentavaa ja hyvää palautetta. Kokeilin erilaisia tyylejä ja aloin jopa piirtää ihmisiä, mitä en Suomessa tehnyt ollenkaan. Koska sain jatkuvasti palautetta väreistä opettajilta ja vuosikurssilaisiltani, aloin ehkä hieman korostamaan niiden käyttöä. Kuvituksen suhteen mulla on ollut jonkinlainen jumitus jo pitkän aikaa, mutta luulen että tämän avulla olen taas vähän lähempänä sen lukon avautumista. Luulen että kyse on vain itseluottamuksesta.

Saatiin alussa graafisen suunnittelun kurssilla tehtävä, joka oli laaja ja vapaasti tulkittava. Liittyi jotenkin tulevaisuuteen ja omaan 'suunnittelija-identiteettiin'. Minkälainen suunnittelija haluan olla tai mitä graafinen suunnittelu voisi olla tulevaisuudessa. Käytännössä siis mitä tahansa. Tärkeämpänä täällä koettiin se tutkimus mitä kuukausien aikana tehtiin ja miten projekti ja ajatus kehittyi. Viikottain käytiin keskustelua omasta projektista opettajien kanssa. Välillä se oli hyödyllistä, välillä en saanut juuri mitään irti noista keskusteluista. Olin kuitenkin innoissani työstäessäni omaa projektiani, koska sain keskittyä täysin siihen mihin itse halusin.

Kansion ajatus lähti siis asioiden keräilystä. Alussa mietin myös olisinko voinut tehdä jonkinlaisia kollaaseja tai käyttää muuten keräämiäni papereita, mutta hylkäsin idean todetessani ettei kollaasi tuossa muodossa tällä hetkellä kiinnostanut. Löysin muutamia esimerkkejä taiteilijakirjoista (On Kawara), joku näyttelykatalogi taisi olla myös, joissa kansio-ideaa oli käytetty ja inspiroiduin niistä. Näkemissäni malleissa tyyli oli hyvin virallista. Dokumenteissa saattoi olla numerointi tai niissä saattoi olla virallinen leima. Ajattelin että haluan myös tehdä virallisen kokoelman (joka ulkonäöltään olisi kuivahko), jonka sisältö olisi jotain todella kummallista.

Erilaisten virallisten asiakirjaformaattien miettimisestä en saanut kuitenkaan kamalasti irti mitään. Lisäksi juttu alkoi leimoineen muistuttaa papereista joita käsittelin ollessani töissä pankkiiriliikkeessä ennen opiskelujani... Todellinen ahdistus siis. Päätin tehdä kokoelman täysin vapaasti ilman mitään rajoitteita. Ainoa asia mikä toistuu 'dokumenteissa' on tarra, johon saatan halutessani lisätä kuvailua tai muuta oleellista tietoa asiasta.

Valokuvat, piirustukset, luonnokset ja löytämäni asiat päätyivät siis kansion väliin. Lopputulos on henkilökohtainen kokoelma, josta saattaa nähdä jonkinlaisen tarinan. Olin jossain prosessin vaiheessa huolissani, että työni ei ole 'tarpeeksi graafista suunnittelua'. Mutta onhan se. Olen graafisena suunnittelijana yhdistellyt asioita ja valikoinut asioita esitettäväksi, luonut formaatin ja tarinan mitä sisältö kertoo. Viime viikonlopun aikana kansio oli nähtävillä BA3 -loppunäyttelyssä ja oli itseasiassa todella kiva nähdä kun ihmiset viettivät aikaa selaten kansiota.

Animaatio oli kokonaan toinen tehtävä, mutta halusin käyttää samaa ideata asioiden yhdistämisetä ja keräämisestä. Aluksi olin tekemässä tyyliltään kokonaan erilaista animaatiota 3D-objekteista, mutta halusin kokeilla enemmän persoonallisempaa tyyliä. Olisin voinut tehdä täysin erilaisen työn, koska tehtävänä oli vain yhdistää audiota ja typografiaa. Päädyin kuitenkin animaation, koska se yksinkertaisesti kiinnostaa tällä hetkellä.

Nämä projektit olivat tässä. Nyt olisi tarkoitus löytää jotain kiinnostavaa kesäksi..

3 comments:

  1. Hei, hieno työ! Oletko itse tehnyt kansion vai päällystänyt jokun valmiin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Kansion pohjana käytin tavallista mappia, mutta tein siitä isomman 3mm paksun konepahvin avulla ja sen jälkeen päällystin.

      Delete