1 May 2013

JAPANILAINEN KIRJANSIDONTA ohje

Tässä on tutoriaali kirjasen sitomiseen. Saan tämän varmasti kuulostamaan todella vaikealta, jota ei siis oikeasti ole. Itse ehdin jo nukahtaa tietokoneen ääreen tätä kirjoittaessa. Toivottavasti tästä on jotain iloa edes jollekkin. ;-)Tarvitset: Erilaisia papereita, neulan, paksumpaa lankaa, jonkinlaisen rei'ittäjän sekä viivottimen, kynän ja sakset. Pihdit saattavat olla hyvä apu ompeluvaiheessa.

Huomiona: Vihkon kanteen kannattaa käyttää jotakin vähän paksumpaa (taipuisaa) paperia, koska se kestää paremmin. Viinilasi on myös hyvä ekstra noin muuten.1. Reikien paikat. Laita paperit nippuun ja mittaa ja merkkaa reikien paikat ensimmäiselle sivulle.
Mittaa reiät ensin kulmiin ja sitten jaa niiden välissä oleva tila kolmella. (Mielestäni reikien paikat eivät ole niin tarkkoja, mutta näytän tämän nyt kuten minulle opetettiin, näillä mystisillä, millintarkoilla mitoilla...)
Niin ja otin kannet tässä vaiheessa pois ja tein reiät niihin myöhemmin.

2. Sitten teet ne reiät. Itse käytin tuollaista piikkiä, paperirei'ittäjä toimii ehkä paremmin. Mitä ohuempaa paperia, niin sitä helpompi on reiät tehdä.Tein aluksi reiät noihin sisempiin "apukohtiin" (kuva yllä), koska niiden avulla kirja on vähän kestävämpi ja nippu pysyy kasassa kun tekee loput reiät. Tein lankoihin umpparit ja leikkasin ylimääräiset hännät pois. Tämän jälkeen tee loput reiät, myös kanteen.

***3. Ompelu. Tämä vaihe tuntuu helvetilliseltä selittää, vaikka todellisuudessa on tosi iisi. Ota lankaa noin viisi kertaa vihkon selän pituus. Aloita ompelu menemällä viistosti ulkoreunasta sisään ja muista solmu.

Ompelussa on hyvä muistaa, että teet lenkin aina kirjan selän kautta, eli menet neulalla läpi ja sitten lenkki ja sitten seuraavaan reikään. ::-D Ja missään kohtaa lanka ei mene päällekkäin. Jos menee, niin jotain on luultavasti mennyt pieleen.


Toivottavasti tämä surkea video avartaa ompeluvaihetta hieman.
Mulla meni vähän toi lanka solmuun...


 
4. Päättely. Kun tulet viimeisestä reiästä läpi, tee jonkunlainen lenkki/solmu muiden lankojen ympäriltä ja pistä neula viistosti läpi ulkoreunasta (samalla tavalla kuin alussakin). Katkaise lanka ja voilá!

Untitled

Ja siinä se nyt noin suurin piirtein oli. Netistä näyttää löytyvän paljon ohjeita ja videoita kirjan sitomiseen, joten kiinnostuneen kannattaa googlailla. Sidontoja on myös paljon erilaisia versioita, mutta tää on mun mielestä ihan nätti.  Nyt kaikki tekemään kivoja pieniä vihkoja. :++)

Untitled

7 comments:

 1. Mun mielestä tää on ihan onnistunut ohje! Kaikki kirjansidontatutorialit näyttää mielestäni aluksi vaikeimmilta kuin ne on, jotenkaan niitä ei tajua ennen kuin alkaa tekemään. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä! ::+D Ja oot kyllä oikeessa.

   Delete
 2. Very nice :) I must try it! :)

  ReplyDelete
 3. Kiitos ohjeista, itse ainakin jotenkin ymmärsin miten homma menee. : ) Tulen varmasti kokeilemaan tätä!

  ReplyDelete
 4. Hei, tosi iso kiitos tästä! :--) Menee ehdottomasti testiin.

  ReplyDelete
 5. Tajusin sun ansiosta, että mähän oon tehnyt tollasen minikoossa joskus ala-asteella (taidekoulussa) ja piti kaivaa esiin :D pääseepä käyttöön viimeinkin!

  ReplyDelete
 6. Kiitti paljon selkeistä ohjeista! Heti kokeilemaan:)

  ReplyDelete