20 September 2012

Kroatiassa purjehtimassa


Matka Kroatiaan oli siistein loma vähään aikaan! Kyseessä ei siis ollut mikä tahansa hummerirusketusrantaloma, vaan purjehdumatka (hummerirusketuksella).

Matkaseurueeseen kuului kahdeksan henkeä, joista kahdella oli koulutusta ja osaamista purjehduksesta. Kapteenimme oli asiantunteva ja muu miehistö (minä mukaan lukien) hoitivat roolinsa tehokkaasti. Purjevene oli pituudeltaan jotain 14 metriä ja se sisälsi neljä pientä hyttiä, kahdeksan sänkypaikkaa, kaksi vessaa ja hyvin pöytä- ja istumatilaa. Niin ja lisäksi siellä oli WLAN, haha. :-D Olin yllättynyt miten paljon sitä tilaa veneestä löytyikin. Tarvittaessa pääsi omaan rauhaan tai pienille nokosille hyttiin.

Matkan kulku meni yksinkertaisuudessaan näin: Matkustimme lauantaina lentäen Splittiin ja sieltä huristeltiin bussilla Zadariin noin kolme tuntia. Zadarista liikuttiin vielä lautalla ja taksikyydillä kotisatamaan, jossa tämä 44-jalkainen Bavariamme meitä odotti.

Lähdimme merille vasta seuraavana aamuna. Purjehdimme yhteensä viisi päivää vesillä. Pimeässä emme purjehtineet ja aurinko laski melko aikaisin. Yöisin olimme eri satamissa ja yhtenä yönä ankkurissa. Ruoka- ja siivousjutut menivät tosi näppärästi, koska vuorot oli sovittu jo etukäteen. Ainoa ongelma oli joidenkin satamien ruokakauppojen pieni valikoima, jolloin lounaat ja aamiaiset eivät välttämättä olleet kovinkaan monipuolisia. Useina iltoina kävimme yhdessä tai pienemmillä kokoonpanoilla syömässä ulkona. Lähinnä pitsaa ja olutta. Ja Kroatialainen pitsa oli kyllä hitsin hyvää!

Yhdeksän päivää oli mielestäni sopiva matka-aika ja päivät aika vaihtelevia, niin säiden kun maisemienkin ansiosta. Kaksi päivää satoi vettä ja lämpötila laski huimasti. Jouduimme nököttämään yhdessä satamassa kaksi yötä, koska sade ja tuuli eivät hellittäneet. Yhtenä päivänä emme siis päässeet liikkumaan satamasta pois ollenkaan ja se oli tylsää. Onneksi sateet väistyivät pian ja loppumatkan saimme nauttia taas auringosta. Myös tuulen voimakkuus vaihteli. Joinain päivinä ei tuullut juuri ollenkaan, mutta parina päivänä päästiin ihan kunnollakin purjehtimaan.

Eirtyisesti minulle jäi maisemista mieleen Kornatin kivinen ja karu luonnonpuisto ja sitä ympäröivä turkoosi merivesi. Yöpyminen ankkurissa oli myös jotenkin todella mystistä ja hienoa. Hypittiin paljon kannelta veteen ja uitiin. Yöpyminen meren ympäröimänä ja kirkkaan tähtitaivaan alla oli mahtavaa.

Palasimme meriltä takaisin kotisatamaan torstaina ja yövyimme vielä yhden yön veneessä. Perjantai-aamulla hyvästilemme Bavarian ja matkustimme Splitiin. Splitissä yövyimme kolme yötä huoneistossa, joka tuli mukavan edulliseksi näin isolle porukalle. Asunto sijaitsi keskustan ulkopuolella, jollakin Itä-Pasilaa muistuttavalla lähiöalueella. Asunnossa oli aika kitsch -sisustus ja kaduilla vilisti pieniä kissoja. Tykkäsin tuostakin paikasta kovasti!

Jäätävä katse 

 
Kotisatama 

  Hiljalleen seilattiin auringonlaskussa. Oli tosi kaunista ja tuli tosi hyvä fiilis. 

  Kornatin luonnopuiston maisemia. Maisemakuvat on yleensä vähän tylsiä jälkikäteen... :(

Tuijotusta 

  Kolmantena purjehduspäivänä ei tuullut juuri ollenkaan. Kannella oli ihanan rentoa makoilla, lueskella ja kuunnella musiikkia. Näimme tuona päivänä delfiineitä, joita yritimme kutsua lähemmäksi. Kutsuhuuhoista ja ihmissyöteistä huolimatta eivät tulleet lähemmäksi. FLIPPEEER ! 

Sadepäivänä kiertelemässä kaupungilla. En muista paikan nimeä.

  Kissoja Splitissä 

  Vuokrattiin viimeisenä kokonaisena matkapäivänä Splitissä pyörät ja huristeltiin niillä pitkin rantoja ja hyvinhyvin korkeita mäkiä ja kaikenlaisia jänniä reittejä. Korkealla mäellä oli pieni eläintarha, joka ei ollut kylläkään kauhean kiva. Se oli jotenkin vähän outo ja pieni. Se oli myös täynnä suomalaisia turisteja, iik.

  Laukusta 

  Itsestäni on tosi vähän kuvia, koska olin kameran toisella puolella. Sillä alueella missä asuntomme sijaitsi, oli tosi paljon graffiteja!

Matkakuvia minulla on vaikka kuinka, mutta luulen että näistä välittyy jotakin fiilistä teille! Takaisin voisin lähteä vaikka heti.

Untitled

8 comments:

 1. Kauniita kuvia! Haluisin vielä joskus Kroatiaan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kroatia oli kiva maa ja siellä oli tosi helppo olla. Oli kaunista! :-)

   Delete
 2. Aivan ihania kuvia! Osaispa itsekin vangita tunnelman filmille tolla tavalla :)

  http://kindarandomcrap.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. Nimimerkki elinaple kirjoitti tähän kommentin, jonka onnistuin taidokkaasi poistamaan. Oops, sori ::-( Ja tuosta eläintarhasta. Ei se ollut mikään kovin ilahduttava kokemus ja kuvistakin sen varmaan näkee...

  ReplyDelete
 4. Siistejä kuvia, tulee itellekki hirvee hinku ulkomaille! Mitä kautta toi matka oli järjestetty vai menittekö vain omin päin kaveriporukalla? Kelpais mulleki tommone :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Matka oli itse organisoita. Lennot, purjevene ja majoitus oli kaikki erikseen hommattu. Meitä oli kahdeksan henkeä jakamassa kuluja, joten aika edullisesi päästiin. :)

   Delete
 5. Ihanoo! Kivoja matkakuveja. Kissat ja vesi. Ne on jee.

  ReplyDelete